Puszysty omlet szpinakowy

Omlet szpinakowy

W internecie można znaleźć przepis na popularne ciasto "Leśny mech", ja przygotowałam coś podobnego ... a mianowicie puszysty omlet szpinakowy. Zapraszam do czytania :)


Składniki ( na 1 porcję)

  • 50 g - świeżego szpinaku
  • 60g - mąki gryczanej
  • 2 - jajka
  • 15g - erytrolu
  • szczypta - soli
  • szczypta - sody
  • szczypta - cynamonu
  • 50g - wody
  • olej do smażenia
  • jogurt (bez laktozy)
  • owoce - u mnie truskawki
  • syrop klonowy ( opcjonalnie)

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na puszystą pianę z erytrolem, sodą i solą. Świeży szpinak zblendować z wodą i żółtkami. Do szpinaku dodać mąkę i cynamon. Wymieszać zielone ciasto z białkami. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem pod 2-3 min z każdej strony. Podawać z jogurtem, owocami (opcjonalnie z syropem klonowym).

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna - 369 kcal
Białko - 21,3g
Tłuszcze - 12,5g
Węglowodany - 57,2g




Komentarze

Popularne posty