Pianka kokosowa

Pianka kokosowa

Pianka kokosowa - sama nazwa jest smaczna. W moim przepisie królują mleczko kokosowe i nektarynki. Jest to deser mało kaloryczny i odpowiedni na upalne dni.
















Składniki (na tortownicę 18 - 20cm) - ok 8 porcji

Na piankę kokosową:
  • puszka - mleczko kokosowego (polecam Real Thai)
  • 200g - jogurtu naturalny (grecki, bałkański lub inny gęsty)
  • 20g - erytrolu ( lub inny slodzik, jego ilość zależy od tego czy jogurt był kwaśny)
  • 15g - żelatyny
  • ok 200-300g owoców- w moim przypadku nektarynki
  • woda do rozpusczenia żelatyny
  • cynamon do posypania
Mus nektarynkowy
  • 200g - nektarynek
Na biszkopt jęczmienny
  • 2 - jajka
  • 5g - kakao lub karobu
  • szczypta - cynamonu
  • 20g - erytrolu
  • 30g - mąki jęczmiennej
  • szczypta - soli
  • szczypta - sody

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania spodu do ciasta. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, sody i ubijać do puszystości. Pod koniec dodać erytrol. Następnie do białek dodać żółtka, mąkę, cynamon, kakao - wszystko delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy, piec w 170 º C przez 20- 25 min. Sprawdzać stopień  upieczenia patyczkiem.
Żelatynę namoczyć w małej ilości wody. Jogurt z mleczkiem kokosowym i erytrolem ubijąć ubijaczką przez 1-2 min. Podgrzać żelatynę w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny dodać małą ilość masy kokosowej, potem wymieszać wszystko razem. Nektarynki zmiksować, mus wylać na biszkopt. Na upieczony spód wylać połowę masy kokosowej. Schować ciasto do lodówki lub zamrażalki na 10-15 min, do lekkiego stężenia. Pokroić owoce umieścić na stężałej galaretce. Wylać resztę masy na owoce. Opcjonialnie, posypac ciasto kakao Chłodzić w lodówce przez ok. 4 godz lub dłużej.


Wartości odżywcze - 1 porcji

  • Wartość energetyczna - 182 kcal
  • Białko - 6,45g
  • Tłuszcze - 12,8g
  • Węglowodany - 15,15g

Komentarze

Popularne posty